Lungedagen 15. november i Jammerbugt Kommune

Foto: Jammerbugt Kommune. Kom til Lungedag den 15. november 2023 i Brovst
dato

Få målt din lungefunktion, få en uforpligtende samtale med en kostvejleder og deltag i sundhedsfremmende dans.

På den nationale lungedag 15. november sætter Lungeforeningen – i samarbejde med sundhedsprofessionelle landet over – igen i år fokus på lungesygdom. På dagen står sygeplejersker fra Jammerbugt Kommune derfor klar til at måle din lungefunktion, og du kan også få en uforpligtende samtale med en kostvejleder og deltage i sundhedsfremmende dans.

Hvis din bil hostede, hev efter vejret eller havde en hvæsende lyd, så ville du gøre noget ved det og få den på værksted. På tilsvarende vis skal dine lunger til tjek hos lægen, når du over længere tid hoster, hiver efter vejret eller har en hvæsende vejrtrækning. Dét er budskabet i Lungeforeningens kampagne Hiv, Host, Hvæs, som i øjeblikket ruller på de sociale medier og sætter fokus på symptomerne på lungesygdom.

Husk at gå til lægen
2 ud af 3 af de danskere, der har symptomer på lungesygdomme, reagerer ikke på dem. De går ikke til lægen og undskylder symptomer med, at de er blevet ældre eller er kommet i dårlig form – og det er meget uheldigt.

”At vores lunger har det godt, er afgørende for vores livskvalitet. Derfor er det vigtigt at finde mennesker med en lungesygdom så tidligt som muligt. Mange mennesker lider af lungesygdom, uden at være klar over det, da symptomer ofte kan være milde og forveksles med f.eks. at være i dårlig form. Lungedagen er dedikeret til at finde danskere med lungesygdomme tidligere, så flest mulige kan komme i gang med behandling i tide”, siger Ann Leistiko, direktør i Lungeforeningen.

Lungedagen 15. November i Brovst
Lungedagen finder sted hvert år, hvor Lungeforeningen i samarbejde med landets sundhedsprofessionelle bl.a. tilbyder lungetjek til danskerne. Der er en lang række arrangementer hele landet over på dagen, og det gælder også i Jammerbugt Kommune.

Alle er således velkomne til at kigge forbi Frivillighuset onsdag 15. november kl. 9-17 på Stationsvej 2, 9460 Brovst.

Her kan du få målt din lungefunktion, og der er også mulighed for en uforpligtende samtale med en kostvejleder, som vil være til stede i tidsrummet kl. 10-12 og igen kl. 13-15. Der vil desuden være smagsprøver på proteindrikke.

Kl. 12.45-13.15 er der dans med instruktøren Kenneth Lisbjerg, der har flere års erfaring med undervisning i sundhedsfremmende dans.

Har du spørgsmål til dagen, kan du kontakte Sygeplejerske Violeta Cmiljanic på tlf.: 7257 7646 eller mail: viw@jammerbugt.dk

Har du symptomer på lungesygdom?
Du kan hurtigt lave en test af, om du har symptomer på lungesygdom på hjemmesiden: www.pustnu.dk. På Lungeforeningens hjemmeside kan du i øvrigt se, hvor du hele landet over kan få målt din lungefunktion: www.lunge.dk/lungedag  

400.000 har KOL – men mange ved det ikke 
KOL er en forkortelse for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Det er en sygdom, hvor luftvejene forsnævres, og lungevævet bliver nedbrudt efterhånden, som sygdommen forværres.

Både mænd og kvinder rammes af KOL. I Danmark anslås det at ca. 400.000 har KOL, men ca. halvdelen ved det ikke. KOL er én af de hyppigste dødsårsager i Danmark, og i gennemsnit dør ni mennesker på grund af KOL hver dag.

KOL kan ikke helbredes, når man først har sygdommen. Men man kan mindske mange af sygdommens symptomer og følger ved at holde op med at ryge, være fysisk aktiv og tage inhalationsmedicin. Jo før man opdager KOL, og bremser faldet i lungefunktion, jo bedre. Tabt lungefunktion kan nemlig ikke genvindes.

www.sundhed.dk kan du finde generelle informationer om sygdommen, dens symptomer, behandlingsformer og forebyggelse.

Fakta om lungesygdomme
Omkring 700.000 danskere lever med en lungesygdom i Danmark, men alt for mange ved det ikke. De to hyppigste lungesygdomme i Danmark er astma og KOL.

Der findes også en lang række mere sjældne lungesygdomme som lungefibrose, Alfa-1-antitrypsin-mangel og bronkiektasier. Udfordringen ved kroniske lungesygdomme er, at symptomerne kan virke harmløse eller bortforklares med dårlig form eller alder. 

Få mere viden om lungesygdomme på www.lunge.dk og www.sundhed.dk.


https://www.jammerbugt.dk/nyheder/lungedagen-15-november-i-jammerbugt-kommune/

Kilde: Jammerbugt Kommune
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.